ژل جایگزین پر کردن دندان

ژل جایگزین پر کردن دندان
با گذاردن این ژل بر روی دندان, مینای دندان خود را بازسازی میکند!
مینای دندان یکی از سخت‌ترین بافت‌هایی است که در بدن انسان وجود دارد.

مینا‌ی سالم، نه تنها لایه‌ی حفاظتی کارایی برای دندان است، که با برق مرواریدگونی که دارد زیبایی را به لبخند‌هایمان هدیه میکند.

در کنار همه‌ی خوبیها، مینا یک ویژگی ناخوشایند اساسی هم دارد: اگر بشکند یا ساییده شود، خودبخود ترمیم نمیشود! زیرا سلول‌هایی که عامل رشد مینای دندان هستند، پس از کامل شدن دندانها در بدن انسان، میمیرند و دیگر وجود ندارند.

درکنار روش‌های ترمیمی مانند پر کردن دندان، سال‌هاست که دانشمندان در پی یافتن راههایی هستند که دندانها بتوانند مینای آسیب‌دیده‌ی خود را ترمیم کنند و نیازی به آمپول بی‌حسی و پرکردن نباشد.

یکی از این روش‌ها که پیشرفت چشمگیری داشته‌است فعال کردن سلول‌های سازنده مینا، با بهره‌گیری از سلول‌های بنیادی است که پیشتر گزارش کرده بودیم.

اکنون میخواهیم پیشرفت چشمگیر دیگری در این زمینه را به اگاهی شما برسانیم.

دانشمندان چینی در دانشگاه Zhejiang ژلی ساخته‌اند که دارای مواد مورد نیاز برای بازسازی مینای دندان است. با جاگذاری این ژل بر روی دندان آسیب دیده، کریستال‌های مینا شروع به رشد میکنند و دندان را بازسازی میکنند.

 

دانشمندان در آزمایشگاه، یک دندان کشیده شده‌ی انسان را در معرض اسید قرار داده اند تا تخریب شود، سپس آنرا با این ژل ویژه پوشاندند.

این ژل دارای "یون فسفات کلسیم" و ماده‌ای به نام "تری اتیلامین" TEA است. دندان پوشانیده شده با ژل، به مدت دو دو روز در محیطی که شرایط دهان در آن بازسازی شده بود نگهداری شد. سپس وضیت دندان بررسی شد و مشاهده گردید که مینای دندان به اندازه چشمگیری رشد کرده و بازسازی شده است.

رشد مینای دندان

 یافته‌های این پژوهش در ژورنال Science  Advances منتشر شده است.

اگر چه این روش در آزمایشگاه و بر روی دندان (کشیده شده) انسان با موفقیت روبرو  بوده است و هنوز باید مراحل آزمایش بر روی موش و سپس آزمایش در دهان انسان را پشت‌سر بگذارد تا بتواند به کلینیک‌های دندانپزشکی برسد!

تا آن موقع، ادامه‌ی این نوشتار را بخوانیم تا در باره‌ی مینای دندان، چگونگی پوسیدن و راههای پیشگیری از آن بیشتر بدانیم:

مینا چیست؟
مینا بیرونی‌ترین لایه‌ی دندان است که کار نگهبانی از مروارید‌های دهان ما را به عهده دارد. سختی مینا هم دندانها را در جویدن کاراتر میکند و هم از پوسیدگی،حساسیت و درد دندان پیشگیری میکند.
دندانی که مینایش ساییده و شکسته باشد، به آسانی پوسیده و سوراخ میشود و به آسانی به درد می‌آید. مینا از مواد معدنی و کلسیم ساخته شده‌است، یعنی همان موادی که استخوان‌های بدن را میسازد. مواد معدنی در مینا از استخوانها بیشتر است و ساختار هندسی و چینش کریستال‌های مینا نیز با استخوان متفاوت است. اگر مینای دندان را زیر میکروسکوپ بگذاریم باشکلی مانند دسته‌های ریبون و یا اسپاگتی خشک که با زاویه‌ی ۶۰ درجه در هم بافته شده‌اند روبرو میشویم.

مینای دندان چگونه فرسوده می‌شود؟

با اینکه مینا سخت و محکم است ولی شکننده هم هست و در برابر برخی از مواد مانند اسیدها، فرسوده شده و از بین میرود.
مینا با بزاق دهان در تماس است، یکی از اصلی‌ترین کارهای بزاق در دهان، تلاش برای سازگار کردن موادی که میخوریم با بدن است. برای نمونه، هنگامی که خوراکی‌ای می‌خوریم  که اسیدیته آن بالا است، بدن تلاش میکند که با مواد معدنی موجود در بزاق اثر منفی اسید را خنثی کند، حال اگر مقدار اسیدیته از ظرفیت خنثی‌سازی این مواد خارج باشد، به ناچار مینای دندان قربانی میشود و مواد معدنی موجود در آن در اسید حل میشود تا آنرا خنثی کند! و اینگونه مینای دندان به تدریج فرسوده شده و از بین میرود. این فرسایش درست مانند فرسایش تدریجی سنگ‌های بسیار سخت موجود در کف رودخانه‌ها است.

راهی برای پیشگیری از فرسایش مینا هست؟
اسید بزرگترین دشمن مینای دندان است، بهترین پیشگیری، کنترل و یا پرهیز از خوردنی‌ها و آشامیدنی‌های پر اسید است.
شراب، کولا و نوشیدنی‌های مانند آن، آب میوه‌ها (غیرتازه و بسته‌بندی شده)، شکلات و آب‌نبات‌های ترش، نوشیدنی‌های انرژی‌زا، و هر چیز تُرش دیگر  اسیدیته‌ی بالایی دارند.
اگر پرخوری عصبی (بولیمیا)، و یا رفلاکس معده داریم، بیشتر از دیگران در خطر فرسایش مینای دندان قرار داریم و باید به توصیه‌های پزشک‌مان عمل کنیم و برای معاینه دندان، بطور مرتب به دندانپزشک مراجعه کنیم.
هنگامی که مینای دندان فرسوده میشود، دندان‌ها زردتر به نظر میرسند و در برابر سرما، گرما و فشار نیز حساس‌تر میشوند. زیرا لایه‌ی محافظ خود را از دست داده‌اند.
بهداشت دهان و دندان میتواند فرسایش مینا را کند کرده و یا از آن پیشگیری کند.

اگر دچار فرسایش مینا هستید، با توصیه‌ی دندانپزشک خودتان شاید برخی از این توصیه‌ها برایتان مفید باشد:

  • شستشوی دهان با دهان‌شویه‌های حاوی بی‌کربنات، نمک و آب
  • جویدن آدامس‌های بدون شکر برای تحریک ترشح بزاق در دهان
  • مصرف خمیردندانهای حاوی مواد ویژه‌، کرم‌ها و دهان شویه‌هایی که دندانپزشک شما با توجه به وضعیت دندان‌هایتان توصیه میکند
  • تاخیر در شستن دهان پس از حمله‌های اسیدی (حمله اسیدی در دهان پس از خوردن چیزهای شیرین و کربوهیدارتها صورت میگیرد، زیرا باکتریهای موجود در دهان در برابر این مواد، اسید تولید میکنند)

برگرفته از:

Can we heal teeth? The quest to repair tooth enamel, nature’s crystal coat

۹ بهمن ۱۳۹۸
خوش خبریم- وبسایت theconversation.com |

اگر این خبر را پسندیدید "خوش خبریم" را به ۲ نفر از دوستانتان معرفی کنید : ارسال این خبر به دوستان

دیدگاه بازدیدکنندگان

cv
۱۳۹۸/۱۱/۱۰
5
1
2

ممنون. خوش خبر باشید

Elias
۱۳۹۹/۰۵/۲۶
5
0
1

جالبه😉


تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید