با این روش حتی گرمای مازاد خانه را نیز میتوان به الکتریسیته تبدیل کرد!
تبدیل گرما به انرژی کار تازهای نیست، سالهاست که با تبدیل آب به بخار و به گردش درآوردن توربینها با این بخار، در نیروگاهای حرارتی برق تولید میشود،
از طرفی دست کم دو دهه است که روشهایی برای تبدیل مستقیم "شار حرارتی" به الکتریسیته، نوآوری شدهاست، ولی به خاطر راندمان پایین، الکتریسیتهی بدست آمده از ترمو الکتریک Thermoelectric پایین بوده است.
اکنون به لطف کار گروهی بین المللی از پژوهشگران دانشگاه ایالتی اوهایو، دانشگاه ایالتی کارولینای شمالی و آکادمی علوم چین، فصلی نو در ترموالکتریک گشوده شده است.
مگنتها (جسمهایی که خاصیت آهنربایی دارند) در تولید مستقیم گرما به الکتریسیته نقش اساسی دارند. زیرا با گرم شدن یک طرف از جسم مگنت، ویژگی مغناطیسی آن کم میشود در حالیکه بطور همزمان، در سر دیگر جسم که خنک است، ویژگی آهنربایی افزایش پیدا میکند. در نتیجهی این فرایند، الکترونها به حرکت درآمده و الکتریسیته تولید میشود! ولی مشکل این است که همگام با گرم شدن، بخش زیادی از این ویژگی مگنتها از دست رفته و مگنت به ماده پارامگنون تبدیل میشوند.
تاکنون دانشمندان گمان میکردهاند که گرما موجب حرکت در الکترونهای اجسام پارامغناطیس (پارمگنون) نمیشود. ولی یافتههای کنونی پژوهشگران نشان داده است که گرما الکترونهای اجسام پارامگنون را نیز به حرکت در میآورد. با اینکه زمان این حرکت بسیار بسیار کوتاه است، ولی آنقدر هست که بتوان از آن الکتریسیته بدست آورد!
این یافتهها، تولید الکتریسیته از گرماهای مازاد در صنایع، اگزوز خودروها و همچنین تامین انرژی برای دستگاههایی که در پژوهشهای فضایی بکار میروند را بسیار کارآمدتر میکند.
دستاوردهای پژوهشگران در روز ۱۳ سپتامبر ۲۰۱۹ در ژورنال Science Advances منتشر شده است.